Ortodontik Tedavi Kontrolleri Kaç Yaşında Başlamalıdır?

Ortodontik tedavi kontrolleri, çocuğun diş ve diş eti sağlığının takip edilmesi ve gerektiğinde müdahalelerin yapılması amacıyla en erken 7 yaşında başlamalıdır. Bu, çocuğun diş gelişimi hakkında erken bir fikir sahibi olunması ve gerektiğinde müdahalelerin yapılmasının mümkün olmasını sağlar. Ayrıca, çocuğun diş ve diş eti sağlığı hakkında farkındalık kazanması ve alışkanlıklarının oluşmasına yardımcı olur. Ortodontik tedavi kontrolleri, çocuğun diş ve diş eti sağlığının sürekli olarak izlenmesi ve gerektiğinde müdahalelerin yapılması amacıyla sürekli olarak yapılmalıdır.

Ortodontik tedavi kontrolleri, diş ve diş eti sağlığının iyi bir şekilde takip edilmesi ve gerektiğinde müdahalelerin yapılması amacıyla çok önemlidir. Geç başlanan ortodontik tedaviler, diş ve diş eti sorunlarının daha zor ve uzun süreli tedaviler gerektirebilmesine neden olabilir. Ayrıca, diş ve diş eti sağlığının düzgün bir şekilde korunması ve tedavi edilmesi gereken sorunların çabuk tespit edilmesi için gerekli olan fırsatların kaçmasına da neden olabilmektedir. Tedavilere geç başlanması, ayrıca diş ve diş eti sağlığının uzun vadeli olarak korunmasını zorlaştırabilir ve diş ve diş eti sorunlarının tedavisi için daha fazla zaman, para ve müdahale gerektirebilir.

Ortodontik Tedaviye Uygun Yaşta Başlamanın Avantajları Nelerdir?

Ortodontik tedavi kontrollerine uygun yaşta başlama avantajları şunlardır:

  1. Daha kolay ve etkili tedavi: Sorunlar erken fark edildiğinde, daha hafif bir tedavi gerektiği için tedavi süreci daha hızlı ve kolay olabilir. Aynı zamanda tedavi sırasında oluşabilecek ek sorunlar da önlenebilir. Böylece diş ve çene yapısının sağlıklı bir şekilde gelişmesi desteklenmiş olur.
  2. Daha az zaman ve masraf: Sorunlar erken keşfedildiğinde, tedavi süreci daha kısadır ve daha az masraf gerektirir. Eğer sorunlar daha geç keşfedilirse, daha uzun süreli ve ağır bir tedavi gerekebilir. Bu da daha fazla masraf ve zaman gerektirebilir. Ancak erken fark edilen sorunlar, daha hafif ve kısa süreli bir tedavi gerektirdiğinden daha az masraf ve zaman gerektireceklerdir.
  3. Kötü alışkanlıkların önlenebilmesi: Çocuğun kötü diş ve dil pozisyonlarının düzeltilmesi, gelecekteki kötü alışkanlıklardan kaçınmasına yardımcı olabilir. Kötü diş ve dil pozisyonları, gelecekteki ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlar arasında diş eti hastalıkları, diş çürümeleri, diş kayıpları ve diş çatlamaları gibi sorunlar bulunabilir. Ancak erken tanı konularak ve ortodontik tedavi ile bu sorunlar önlenebilir. Böylece çocuğun ağız ve diş sağlığı korunabilir ve kötü alışkanlıklardan kaçınması desteklenir.
  4. Daha sağlıklı diş ve çene yapısı: Düzgün diş ve çene yapısı, diş sağlığının korunmasına ve ağız ve diş fonksiyonlarının düzgün çalışmasına yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, ortodontik tedavinin çocuğun ağız ve diş sağlığına pozitif etkisi bulunmaktadır. Ağız ve diş sağlığının korunması, diş çürümeleri, diş kayıpları, diş eti hastalıkları veya diş ağrıları gibi sorunların önlenebilmesi ortodontik kontroller ile mümkündür. Böylece çocuğun ağız ve diş sağlığı erken yaşta koruma altına alınır.
  5. Daha güzel görünüm: Ortodontik tedavi sonrası dişlerin düzgün bir şekilde yerleşmesi, çocuğun güzel bir görünüme kavuşmasına yardımcı olabilir.Bunun yanında kötü diş pozisyonları gibi etkilerden de erken yaşta kurtulunabilir. Kötü diş ve çene pozisyonları, çocuğun yutma, konuşma veya nefes alma gibi fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda diş çatlamaları veya diş kayıpları gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Ancak erken tanı ve ortodontik tedavi ile bu sorunlar önlenebilir. Böylece çocuğun ağız ve diş sağlığı korunur ve güvenliği artırılır. Ayrıca ortodontik tedavinin çocuğun güvenliğini ve rahatlığını artırması, onun sağlıklı ve mutlu bir hayat sürdüğünü garanti eder.

Ortodontide Yaş Sınırı Var Mıdır? 

Ortodontik tedavi için belirli bir yaş sınırı yoktur, çünkü hem çocuklar hem de yetişkinler diş tellerinden veya diğer ortodontik apareylerden yararlanabilir. Aslında ortodontik tedavi, dişler ve diş etleri tedaviye dayanacak kadar sağlıklı olduğu sürece her yaşta etkili olabilir. Çocuklar yedi yaşında ortodontik tedaviye başlayabilirken, yetişkinler de çarpık veya çapraşık dişler, yanlış hizalanmış çeneler veya diğer diş sorunları gibi sorunları için ortodontik tedaviden yararlanabilirler.

Ortodontik tedavi süresi kişinin özel ihtiyaçlarına göre değişebilmekle birlikte genel olarak ortodontik tedavi altı aydan iki yıla veya daha fazlasına kadar uzayabilmektedir. Tedavinin uzunluğu, düzeltilmekte olan diş sorunlarının ciddiyetine ve kullanılan ortodontik apareyin türüne bağlı olabilir. Ortodontik tedavi için geleneksel diş tellerine ek olarak, şeffaf plaklar gibi başka seçenekler de mevcut olabilir. Bu özellikle görünür diş teli takmak istemeyen yetişkinler için çekici olabilir ve rağbet görebilir.

Ortodontik tedavi için maksimum bir yaş var mıdır?

Ortodontik tedavi için maksimum bir yaş yoktur. Dişler ve diş etleri sağlıklı olduğu sürece ortodontik tedavi her yaşta etkili olabilir. Bununla birlikte, yetişkinlerin ortodontik tedavi öncesinde veya sırasında ele alınması gerekebilecek diş eti hastalığı veya eksik dişler gibi ek diş sorunları olabilir. Ortodontik tedavinin sizin için uygun olup olmadığını ve hangi seçeneklerin mevcut olduğunu belirlemek için bir ortodontiste danışmanız önemlidir.

Kaynakça: Kluemper, G. T., BEEMAN, C. S., & Hicks, E. P. (2000). Early orthodontic treatment: what are the imperatives?. The Journal of the American Dental Association, 131(5), 613-620.

× Whatsapp