Diş beyazlatma, estetik bir görünüm ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişiler tarafından sık tercih edilir. Diş hekimleri tarafından en sık uygulanan tedaviler arasında yer almaktadır. Diş beyazlatmada; sararmış ve beyazlığını kaybetmiş olan dişlerin, yapılan tedavi ile eski beyazlığına dönmesi sağlanır. Dişlerin yapısında bulunan ve dişe sarı rengini veren maddelerin giderilmesi işlemi olarak da bilinir.
Dişler; insanların toplum içerisindeki sınıfının dahi belirlenebildiği önemli unsurlardır. Bu nedenle birçok kişi beyaz ve sağlıklı dişlere sahip olmak ister. Yıllar içerisinde bakımsız kalan dişlerde meydana gelen sarılık, diş beyazlatma işlemiyle ortadan kaldırılabilir. Uzman hekimler tarafından yapılan bu işlem etkili bir gülüş ve özgüven artışına da sebep olmaktadır.
Operasyon | DİŞ BEYAZLATMA |
Prosedür | 45 dakika ofiste dişeti koruyucu bariyer uygulanır ve dişler üzerine beyazlatma solusyonu sürülür, özel ışık cihazıyla solusyon aktive edilerek beklenir |
Tedavi süresi | 45 dak |
Ağrı | hafif hassasiyet |
Kimlere Uygulanmaz | aktif çürük ve dişeti problemi olan hastalara uygulanmaz |
Dikkat Edilmesi Gerekenler | Beyazlatma sonrası renklenmeye sebep olabilecek kahve çay şarap pancar gibi reenkleşmeye sebep olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı |
Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma; yıllar içerisinde dişlere zarar veren çay, sigara ve kahve gibi alışkanlıklardan ötürü sararan ve koyulaşan dişlerin eski formuna dönmesidir. Bunun için yalnızca işlem yapılması yeterli olmamakla birlikte işlem sonrası diş sağlığına dikkat edilmelidir. Bazı durumlarda doğuştan koyu diş rengine sahip kişiler de görülmektedir. Doğuştan ya da sonradan çeşitli nedenlerle dişin koyulaşması ve sararması sonucunda diş beyazlatma işlemini uygulamak gerekebilir.
Diş beyazlatma işlemi; ev tipi ve klinik tipi olmak üzere ikiye ayrılır. Ev tipi diş beyazlatma; klinikte ağızdan ölçü alınması ve ağız için özel bir plak hazırlanmasıyla gerçekleşir. Klinikteki işlemlerin tamamlanmasının ardından hastaya verilen beyazlatma jeli, belirli aralıklarla evde uygulanır. Klinik tipi diş beyazlatma; diş etlerinin izole edilmesiyle birlikte klinik ortamında dişlere sürülen beyazlatma jeli ve ışıkla yapılır.
Diş Beyazlatma Nasıl Uygulanır?
Diş beyazlatma yöntemleri arasından en sık tercih edileni ev tipi diş beyazlatmadır. Klinikte yapılan muayene sonucunda hastaya uygun olan ve dişleri tam manasıyla saran bir plak hazırlanır. Hasta, hekimin tavsiyelerine de uyarak belirli aralıklarla plağın üzerine jel uygulayarak dişlerin üzerine oturtur. Beyazlatma jelinin ve plağın diş etlerine zarar vermemesi için yalnızca 4 ila 6 saatlik bir bekleme süresi vardır.
Ofis tipi diş beyazlatma hekim tarafından klinik ortamında uygulanan bir yöntemdir. Öncelikle dişlerin kurutulması ve diş etlerinin zarar görmemesi için koruyucu jel sürülmesiyle başlanır.
Diş etlerine sürülen koruyucu jel, ışık ile dondurulur ve kalıcı hale gelir. Sonrasında ise beyazlatma jeli dişlerin ön yüzeyine dağıtılarak sürülür. Ortalama olarak 30 ila 50 dakikalık bir bekleme süresinin ardından işlem tamamlanır. Bazı beyazlatma jelleri ışık ile aktif olurken bazıları da ışıksız aktif olur. Daha kısa sürmesi ve kalıcı etki için genellikle ışık ile aktif olan beyazlatma jelleri tercih edilir.
Diş Beyazlatma Riskleri Nelerdir?
Diş beyazlatma işleminde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet görülebilmektedir. Uzman hekim kontrolünde gerçekleştirilen beyazlatma işlemi genellikle risksizdir. Fakat bu işlemler nadiren de olsa; hava akışına, çok soğuk ve çok sıcak içeceklere karşı hassasiyet oluşturabilir. Oluşan bu hassasiyetin birkaç gün içerisinde geçmesi ve normale dönmesi beklenir.
Diş beyazlatmanın uzun vadeli risklerinden biri de dişlerin yeniden kararması ve sararması ihtimalidir. Diş beyazlatma her ne kadar kalıcı olarak uygulansa da tüketim alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidir. Sigara, çay, kahve ve alkol gibi alışkanlıklar işlemin üzerinden yıllar da geçse yeniden sararmaya yol açabilir.
Diş Beyazlatma İyileşme Süresi Nedir?
Beyazlatma işleminin ardından tam iyileşme süresi birkaç günü bulabiliyor. Hekim tarafından tavsiye edildiği şekilde diş bakımı yapmak oldukça önemlidir. Dişlerin tam olarak beyazlaşması için ortalama olarak 1 yıllık bir süre gerekir. Tam iyileşmenin ne kadar sürede tamamlanacağı hasta tarafından uygulanan bakıma göre değişiklik gösterir. Süreç içerisinde dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve hekim tarafından tavsiye edilen uygulamaların gerçekleştirilmesi gerekir.
Diş beyazlatmadan en yüksek verimi alabilmek için dişe zarar veren; çay, kola, sigara ve alkol gibi ürünlerden uzak durulması gerekir. Bu sayede hem iyileşme süresi kısalacak hem de kalıcı bir beyazlık ve parlaklık elde edilebilecektir. Eski tüketim alışkanlıklarının bırakılmaması ve yeterli diş bakımının yapılmaması durumunda verimliliğin düşeceği gibi dişler sararmaya başlayacaktır. Dişlerini beyazlatan kişiler; işlemin ardından dişlerini düzenli olarak fırçaladıkları ve zararlı tüketim alışkanlıklarını geride bıraktıkları bir yaşam stili benimsemektedir.
Kaynakça:
Carey, C. M. (2014). Tooth whitening: what we now know. Journal of Evidence Based Dental Practice, 14, 70-76.