Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf Plak TedavisiTel takmak istemeyen ancak bunun yanı sıra diş görünümünden rahatsız olan kişiler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Şeffaf plak tedavisi, sağlık alanında gerçekleştirilen teknolojik atılımlar sonucunda mümkün hale gelmiştir. Hastadan alınan ölçülerin dijital ortama taşınmasıyla mümkün hale gelmektedir. Bu sayede dişler de aşamalar halinde ideal konumlarına taşınmaktadır. Şeffaf plak tedavisinde ağız içerisine dışarıdan görülmesi mümkün olmayan plaklar yerleştirilir.

Önceden yerleştirilmiş olan plaklar, ortodontist kontrolünde haftalık olarak takılmaktadır. Belirli aralıklarla çıkarılabilen plaklar, dişlerin ideal pozisyonlara ulaşmasını sağlamaktadır. Plakların şeffaf olması dolayısıyla estetik açıdan da hiçbir sorun yaşanmamaktadır. Şeffaf plak tedavisi, klasik telli tedavi uygulamalarına nazaran çok daha sık tercih edilmektedir. Aynı zamanda şeffaf plak tedavisi birçok avantaja da sahiptir.

OperasyonŞeffaf Plak Tedavisi
Prosedür3 boyutlu tarayıcılarla kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar kullanılarak yapılan ortodontik tedavidir.
Tedavi süresi1 Yıl
AğrıYok
Kimlere Uygulanmazdişlerde çürük varsa ya da diş etleri sağlıklı değilse
Dikkat Edilmesi GerekenlerŞeffaf plaklarınızı yemek yeme ve diş fırçalama saatleri dışında günde en az 22 saat takmaya özen gösteriniz.

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Şeffaf plak tedavisi, ortodonti tedavisinin diş teli kullanılmadan gerçekleştirilmesine denir. Şeffaf plak tedavisiyle birlikte estetik sorunları olan dişler rahatlıkla tedavi edilebilir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve sağlık alanında yapılan atılımlarla birlikte bu mümkün hale gelmiştir. Şeffaf plak tedavisi aynı zamanda bilgisayar aracılığıyla simüle edilebilmektedir. Bu sayede işlem yapılmadan önce işleme dair birçok detaya erişebilmek mümkündür. 

Günlük yaşamı etkilemeyen ve tel kullanımına gerek kalmayan şeffaf plak tedavisinde birçok bozukluğun önüne geçmek mümkündür. Şeffaf plak tedavisi; çapraz dişler, aralıklı dişler ve yanlış kapanış gibi ortodontik bozukluklarda kullanılmaktadır. Tüm bu bozuklukların şeffaf plak ile pratik bir şekilde tedavi edilebilmesi mümkündür. 

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Telsiz ortodonti olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi, hastadan alınan ölçülere göre plakların basılmasıyla uygulanır. 3 boyutlu yazıcılar tarafından titizlikle basılan şeffaf plaklar, hastanın dişlerine yerleştirilir. Şeffaf plak tedavisi sürecinin en başında ise simülasyon yardımıyla dişlerin haftalık değişimleri görülebilir. Böylece herhangi bir sürpriz yaşamadan şeffaf plak tedavisine başlamak mümkündür. Simülasyonda gösterilmiş olan final görünümü hasta tarafından onaylandığında plaklar teslim edilmektedir. 

Hastalar plakları haftalık olarak değiştirmek suretiyle uygulamaktadır. Plakların her birinin değişmesiyle birlikte dişlerin daha sıkı ve estetik göründüğü fark edilebilir. Şeffaf plaklar, tel ile uygulanan tedaviye nazaran daha hızlı sonuç alınmasını sağlar. Bu nedenle son yıllarda çok daha sık tercih edilmektedir. Şeffaf plak aynı zamanda ortodontik tedaviler arasında en ağrısız yöntemlerden biridir.

Çocuklarda Invisalign Tedavisi Yapılabilir Mi?

Şeffaf Plak Tedavisi Riskleri Nelerdir?

Şeffaf plak tedavisindeki en önemli risk faktörü şeffaf plağın talimatlara uygun olarak kullanılmamasıdır. Tedavi uzun sürelere yayılarak gerçekleştiği için şeffaf plak hasta tarafından bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. Böylece tedavinin seyri de olumlu yönde etkilenecektir. Şeffaf plakların belirtilen sürelerde değiştirilmesi ve diş bakımının ihmal edilmemesi oldukça önemlidir. İşlem sonrası uzman hekim tarafından belirtilen önerilere harfiyen uyulması ise tüm süreci hızlandıracaktır. 

Şeffaf plak tedavisinde karşılaşılan en önemli risklerden biri de yeteri kadar takılmamasıdır. Hekimler tarafından da önerildiği gibi şeffaf plaklar, yemek saatleri ve diş fırçalama saatleri haricinde takılı olmalıdır. Bu süre de günlük takribi olarak 20 saate tekabül etmektedir. 20 saatten daha az süreler kullanılması ise tedavinin seyrini olumsuz yönde etkileyecektir. Aynı zamanda şeffaf plakların takılı olduğu süre zarfında soğuk ve sıcak içeceklerden de kaçınmak gerek.

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Şeffaf Plak Tedavisi İyileşme Süresi Nedir?

Şeffaf plak tedavisinde iyileşme süresi ortalama olarak 3-6 ay arası sürmektedir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık süreyi temsil etmektedir. Tam iyileşme, hastaların gösterdiği performans ile doğru orantılıdır. Şeffaf plak tedavisi sonrası hekim tarafından belirtildiği şekilde bakımların yapılması ve önlemlerin alınması süreyi kısaltacaktır. Fakat aksi durumda iyileşme süresi uzayacağı gibi aynı zamanda verimlilik de düşecektir. Kullanılan şeffaf plakların detaylı bir şekilde temizlenmesi de oldukça önemlidir.

Şeffaf plak tedavisi, plakların takılmaya başlandığı andan itibaren birkaç haftalık alışma süresine sahiptir. Bu süre içerisinde konuşma güçlüğü yaşanması normaldir. Fakat plağın varlığına ve ağızdaki konumuna alışılmasıyla birlikte bu problem de ortadan kalkar. Çay, kahve, alkol ve sigara gibi alışkanlıklar şeffaf plak tedavisini olumsuz etkilemektedir. Uzun vadede plağın sararmasına neden olarak tedavinin etkilerini azaltmaktadır. Bu nedenle doktor tavsiyesiyle birlikte bu alışkanlıkları olabildiğince azaltmak ve mümkünse bırakmak, şeffaf plak tedavisinin iyileşme süresini kısaltır.

Kaynakça:

Krieger, E., Seiferth, J., Marinello, I., Jung, B. A., Wriedt, S., Jacobs, C., & Wehrbein, H. (2012). Invisalign® treatment in the anterior regionJournal of Orofacial Orthopedics/Fortschritte der Kieferorthopädie, 1-12.