İstanbul İmplant Tedavisi
İmplant, estetik amaç da güden ve eksik dişlerin yerine fonksiyonel bir şekilde yerleştirilen yapay diş köküdür. Basit bir operasyon sonucu yerleştirilen ve sıklıkla vida şeklinde olan implantlar titanyumdan yapılır.
Çene kemiği, titanyumu doğrudan vücudun parçası olarak algıladığı için yüksek doku uyumu sağlanır. Başarı oranı en yüksek diş tedavilerinden biridir. İmplant tedavisi, yalnızca tek diş eksikliği olan kişilerden hiç dişi olmayan hastalara kadar geniş bir skalaya sahiptir. Diş hekimliğinde yaygın olarak tercih edilen bu yöntem ağız içerisindeki diğer dişlere hiçbir müdahale gerçekleştirmeden uygulanır.
Operasyon | İMPLANT TEDAVİSİ |
Prosedür | röntgen ve tomografi ile kemik uygunluğu tespit edilir |
Tedavi süresi | implant 15 dakikada yerleştirilir, kemik ve implantın kaynaması için üst yapı yapılmadan önce 3 ay beklenir |
Ağrı | operasyon sonrası 1 gün hafif ağrılar |
Kimlere Uygulanmaz | kemik yapısı uygun olmayan kişilere uygulanamaz |
Dikkat Edilmesi Gerekenler | İmplant operasyonu sonrası yara yerinin temiz tutulmsı gerekir |
İmplant Tedavisi Nedir?
İmplant tedavisi ile eksik dişlerin en doğal görünüme sahip olacak şekilde tamamlanması mümkündür. Protezlere destek olması amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uzun ömürlü olan diş kökleridir. Yaşam boyu kullanılabilmesi sebebiyle oldukça sık tercih edilir. Bunun yanı sıra yapay köklerin üzerine uygulanan hareketli ya da sabit protezlerle de desteklenir. Böylece hastanın çiğneme işlevini geri kazanması sağlanır. Aynı zamanda estetik olarak da eksik diş olmaması nedeniyle hoş bir görünüm sunar.
Sıklıkla büyük azı dişlerin kaybı nedeniyle kullanılır. Ağız içerisindeki arka bölge dişsiz kalmışsa geçmişte uygulanan protez yerine artık implant tedavisi uygulanır. Böylece birkaç implantın çene kemiğine sabitlenmesiyle birlikte köprü yapımı mümkündür. Teknolojinin ilerlemesi ve sağlık alanında yapılan atılımlar sonucu tek bir dişin kaybı durumunda da sık tercih edilir. Yanlardaki dişlere herhangi bir müdahale olmadan tek bir implant yerleştirilir. İmplantın üzerine kaplama yapılarak diş görevi görmesi sağlanır.
İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İmplant tedavisinin uygulanabilmesi için ilk olarak diş muayenesi yapılmalıdır. Aynı zamanda hastanın genel sağlık durumunun görülebilmesi için genel sağlık muayenesi de istenir. Muayene sonucunda hasta, implant tedavisine uygun ise röntgen çekilerek ağızdaki dişlerin durumu görülür. Buna göre kullanılacak olan implant kişiye özel olarak üretilir. İmplantın uzunluğu, tipi ve şekli diş hekimi tarafından belirlenir.
İmplant tedavisi, lokal anestezi kullanılan ve 40-70 dakika arasında süren bir işlemdir. İşlem boyunca hasta herhangi bir acı hissetmez. Fakat lokal anesteziye bağlı olarak farklı hislerin oluştuğu gözlemlenebilir. Tedavide uygulanacak olan implantların sayısı, operasyonun süresini değiştirebilecek en önemli etkenlerden biridir. Operasyonun tamamlanmasıyla birlikte farklı semptomlar görülmezse hasta direkt olarak taburcu edilebilir.
İmplantlar iki ayrı parçadan oluşur. İlk parça çene kemiğine doğrudan yerleştirilen ve silindir şeklini alan parçadır. Protez uygulanacağı için çene kemiğine yerleştirilen parçayla uyumlu olan abutment adı verilen ikinci bir parça mevcuttur. İyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasıyla birlikte abutment de yerleştirilir. Bu işlem; çene kemiğine yerleştirilen parçanın etrafının kemikle sarılması sonrası uygulanır. Üst yapının da yerleştirilmesiyle birlikte implant tedavisi tamamlanmaktadır.
İmplant Tedavisi Riskleri Nelerdir?
Her operasyonda olduğu gibi diş implantı da kendi içerisinde bazı risk faktörleri barındırmaktadır. Fakat bu riskler diğer operasyonlara nazaran çok daha küçük seviyededir. İşlem öncesinde taramalar iyi analiz edilmelidir, aksi halde implant çene yerine sinirlere girebilir. Bu durum da oldukça acılı olacaktır. Bunun yanı sıra implantın farklı dişlere hasar verme ihtimali de her zaman vardır.
Tüm bu risk faktörlerinin önüne geçebilmenin yolu vardır. İşlemin tam teşekküllü bir klinikte uzman hekim tarafından yapılması gerekir. İmplant öncesi gerekli muayenenin en doğru şekilde yapılması riskleri en aza indirecektir. Tüm bunlar riskleri sıfırlamasa da daha az riskli implant tedavisi uygulanabilmektedir.
İmplant Tedavisi İyileşme Süresi Nedir?
İmplant tedavisinde iyileşme süresi genellikle 10-14 gündür. Bu sürede bölge kaynaşır ve iyileşme tamamlanır. İmplant uygulaması ile birlikte farklı uygulamaların yapılmış olması iyileşme süresini uzatacaktır. Bunun yanı sıra rahatsızlık hissi ve şişlik seviyesinde de artış görülebilir. İmplant sonrası tam iyileşme için dikişler 7-10 gün arasında alınmaktadır. Her tedavide olduğu gibi implantta da hastanın gerekli önlemleri alması tedavi süresini kısaltacaktır.
Tedavi sonrası en az 5 saat hiçbir şey yememek ve içmemek hekimler tarafından verilen tavsiyelerden biridir. Bunun yanı sıra implant tedavisi sonrası ilk hafta soğuk ve sıcak içeceklerden de uzak durmak gerekir. Hekim tavsiyelerini uygulayarak implant tedavisi iyileşme süresini kısaltmak ve daha verimli sonuçlar almak mümkün hale gelecektir.
Kaynakça:
Hämmerle, C. H., & Glauser, R. (2004). Clinical evaluation of dental implant treatment. Periodontology 2000, 34(1), 230-239.