Diş Estetiği / Gülüş Estetiği

Diş Estetiği / Gülüş EstetiğiAğız sağlığı ve bakımı dendiğinde ilk akla gelenler diş ağrısı ve ağız kokusu olsa da son yıllarda diş ve gülüş estetiği de oldukça önemli bir yere sahiptir. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları sebebiyle bazı estetik sorunlar meydana gelebilir. Bu durum kişilerin sosyal yaşamını sıklıkla olumsuz etkilemektedir. Buna ek olarak özgüven eksikliği gibi sorunlara da yol açabilir. Diş etinde ya da dişlerinde oluşan sorunlar nedeniyle toplum içerisinde gülmekten imtina edildiği bile görülmektedir.

Diş ve gülüş estetiği yalnızca diş etinde ya da dişlerinde problem yaşayan kişiler tarafından tercih edilmez. Diş sağlığı oldukça iyi olsa da bazı durumlarda diş ve diş etlerinin orantısız şekilde geliştiği gözlemlenir. Güzel ve estetik bir gülüş, psikolojik açıdan oldukça önemlidir. Gülüş estetiği bu nedenle kliniklerde en sık gerçekleştirilen hizmetler arasında yer alır. Teknolojinin gelişmesi ve sağlık alanında yapılan atılımlarla birlikte gülüş estetiği çok daha pratik bir işlem haline gelmiştir. 

Operasyon
DİŞ ESTETİĞİ / GÜLÜŞ ESTETİĞİ
Prosedür
kişiden fotoğraf ölçü ve gerekli röntgenler alınır
Tedavi süresi2 hafta
Ağrıyok
Kimlere Uygulanmaz
Aktif çürük ve dişeti problemi olan hastalarda kullanılmaz
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çok sert besinlerin ön dişlerle koparılmaması

Diş Estetiği / Gülüş Estetiği Nedir?

Gülüş estetiği; çeşitli dış etkenlerden dolayı estetik açıdan görünümü bozulmuş olan diş ve diş etlerinin onarılması işlemidir. Diş hekimliğinde estetik denince akla ilk olarak gülüş estetiği gelir. Bu işlemde hastaların yüz şekilleri ve yüz oranlarına göre ideal gülüş pozisyonunu yakalayabilmeleri sağlanır. Multidisipliner işlemlerden biri olan gülüş estetiği, farklı işlemlerin aynı anda uygulanmasıyla gerçekleşir.  

Herkesin estetik gereksinimleri farklı ihtiyaç ve beklentilere göre şekillenmektedir. Bu nedenle gülüş estetiği gibi işlemler kişiye özel olacak şekilde uygulanır. Gülüş estetiğinde hastanın; cinsiyet, ağız ve diş sağlığı, yüz hatları ve yaşı gibi faktörler oldukça önemlidir. Aynı zamanda hastanın işlemden beklentisi de mühimdir. Diş ve gülüş estetiği işlemlerine başlamadan önce detaylı bir analiz yapılarak hasta çeşitli açılardan incelenir. Bu noktada ortaya çıkan ve estetiği imkânsız kılacak faktörler var ise ilk önce onların tedavisine başlanır.

Diş Estetiği / Gülüş Estetiği Nasıl Uygulanır?

Diş ve gülüş estetiğini uygulamak için öncelikle diş eti rahatsızlıkları ve çürük dişler tedavi edilir. Sonrasında diş temizleme ve beyazlatma işlemi uygulanarak hasta gülüş estetiğine tam olarak hazırlanır. Sonraki aşamalar ise tamamen hastanın istek ve beklentileri doğrultusunda şekillenmektedir. Gülüş estetiğinde sıklıkla; diş eti estetiği, diş beyazlatma, implant, ortodontik tedaviler ve zirkonyum kaplamalar tercih edilir. 

Gülüş estetiğinde hastanın ağız içinden ölçü alınır ve klinik ortamında modeller üzerinden planlama yapılır. Akabinde hastaların yüz ve ağız içi fotoğrafları bilgisayar aracılığıyla simüle edilir. Bilgisayar ortamında farklı gülüş varyasyonları ile hastanın bir seçim yapması sağlanır. Bunun yanı sıra işlem sonrası karşılaşılabilecek sonuçlar da bilgisayar üzerinden simüle edilerek hastaya sunulur. Bu sayede hiçbir sürpriz yaşanmaması ve hastanın istekleri doğrultusunda bir seçim yapması mümkün hale gelir.

Diş Estetiği / Gülüş Estetiği Riskleri Nelerdir?

Her işlemde olduğu gibi gülüş estetiğinde de bazı risk faktörleri vardır. Bunlar genellikle geçmişte sağlık alanında teknolojinin gelişmemiş olduğu dönemlerde istenmeyen sonuçların alması şeklindedir.

Gülüş estetiğinde en büyük risklerden biriyse bir uzman tarafından klinik ortamda yapılmamasıdır. Bu nedenle işlemin klinik ortamında bir uzman tarafından yapılacak olması oldukça önemlidir. Diş ve gülüş estetiğinin diş etine zarar vermemesi için gerekli taramaların ve ölçümlerin yapılmış olması gerekir. Tam teşekküllü bir klinik, tüm risk faktörlerini ortadan kaldıracak çeşitli imkânlar sunabilmektedir. 

Diş Estetiği / Gülüş Estetiği İyileşme Süresi Nedir?

Gülüş estetiği genellikle sürece yayılmış olarak seanslar halinde yapılır. Tek seansta tüm işlemlerin tamamlandığı farklı klinikler de vardır. İyileşme süresi takribi olarak 1 ile 10 gün aralığında değişmektedir. Bu süreçte hekim tarafından işlem sonrası için tavsiye edilen şartlara uyulması, iyileşme süresini de kısaltacaktır. İlk hafta için aşırı soğuk ve aşırı sıcaklardan kaçınmak oldukça önemlidir. 

İşlem sonrasında ilk 24 saat yalnızca sıvı tüketmek ve sert gıdaları çiğnememek de hekimler tarafından tavsiye edilir. İşlemin tamamlanmasıyla birlikte ilk ay; kola, sigara, kahve, çay ve alkol gibi diş ve diş eti için zararlı şeyleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Bu sayede iyileşme süresi hem hızlanacak hem de işlemin verimliliği artacaktır. Tüm bunların sonucunda ise estetik bir gülüşe sahip olmak mümkün.

Kaynakça:

Gill, D. S., Naini, F. B., & Tredwin, C. J. (2008). Smile Aesthetics: clinicalSouth African Dental Journal63(5), 270-275.