Bir ortodontik teknik olan şeffaf plak tedavisinde dişleri kademeli olarak yeniden hizalamak için bir dizi şeffaf plastik plak kullanılır. Göze çarpmayan görünümü ve basitliği nedeniyle bu teknik, geleneksel metal diş tellerine bir alternatif olarak popülerlik kazanmıştır. Çarpık dişler, şeffaf plak tedavisinin düzelttiği en yaygın sorunlardan biridir.
- Hastanın Değerlendirilmesi
Bir ortodontist, herhangi bir ortodontik tedaviye (yanlış hizalanmış kapanış) başlamadan önce maloklüzyonunun ciddiyetini belirlemek için hastayı değerlendirecektir. Hastanın tıbbi ve diş tedavisi geçmişini incelemeye ek olarak, bu değerlendirme dişlerin, çenelerin ve yüz yapısının fizik muayenesini içerecektir. Ortodontist, hastanın ağzının 3 boyutlu bir modelini oluşturmak için hastanın dişlerinin röntgenlerini, resimlerini ve ölçülerini de alabilir.
- Tedavi Planının Geliştirilmesi
Ortodontist, değerlendirmeye dayalı olarak önerilen şeffaf plak tedavisini özetleyen kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturacaktır. Tedavi planının bir parçası olarak, her biri dişleri kademeli olarak uygun pozisyona getirmeyi amaçlayan bir dizi şeffaf plak kullanılacaktır. Hastanın maloklüzyonunun ciddiyeti, kaç takımın gerekli olduğunu belirleyecektir.
- Plakların Takılması
Ortodontist, tedavi planını geliştirdikten sonra hastanın dişlerinde tarama yaparak kayıtlar oluşturulacaktır. Plakalar, hastanın dişlerine uyacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır ve istenen sonucu elde etmek için küçük, kontrollü bir basınç uygulayarak onları kademeli olarak ideal konumlarına kaydırır. Serideki bir sonraki sete geçmeden önce, hasta plakların her setini yaklaşık iki hafta boyunca takacaktır.
- Dişlerin Kademeli Kayması
Hastanın dişleri, plak dizileri arasında hareket ettikçe yavaş yavaş kendilerini yeniden konumlandıracaktır. Plaklar belirli bir diş setini kontrollü bir şekilde hareket ettirmek için yapıldığından, hasta herhangi bir ani veya rahatsız edici kayma yaşamaz. Yeni bir plak setine geçerken, hastalar biraz baskı veya rahatsızlık hissedebilir, ancak bu birkaç gün içinde geçer.
- İzleme süreci
Ortodontist, şeffaf plak tedavisi boyunca dişlerin beklendiği gibi hareket ettiğinden emin olmak için hastanın gelişimini takip edecektir. Ortodontistin plakların ne kadar iyi oturduğunu değerlendireceği ve tedavi stratejisinde gerekli değişiklikleri yapacağı periyodik kontroller hasta için gereklidir.
- Tedavinin Tamamlanması
Şeffaf plak dizisini tamamladıktan sonra hastanın dişleri doğru pozisyonda olmalıdır. Ancak dişlerinin konumunu korumak için hastanın bir tutucu takması gerekir. Ortodontist, dişleri yerinde tutmak için dişlerin arkasına yapıştırılan ince bir telden oluşan çıkarılabilir bir tutucu veya yapıştırılmış tutucu önerebilir.
- Doğru Takibin Önemi
Tedavinin planlandığı gibi gittiğinden emin olmak ve ortaya çıkabilecek potansiyel sorunları tespit etmek için uygun izleme önemlidir. İstenilen sonuçları elde etmek için, ortodontistin bazen tedavi sürecini değiştirmesi gerekebilir. Şeffaf plak tedavisi, uygun şekilde izlenip ayarlandığında dişleri başarılı bir şekilde düzeltebilir ve hastalara daha düz, daha sağlıklı bir gülümseme verebilir.
Çapraşık Diş Neden Olur?
Çapraşık Diş, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Çapraşık Dişlerin en yaygın nedenlerinden biri genetiktir. Bir kişinin ebeveynleri veya diğer aile üyeleri Çapraşık Dişlere sahipse, durumu kendilerinin geliştirmesi daha olasıdır. Çapraşık Dişlere katkıda bulunabilecek diğer faktörler arasında süt dişlerinin erken kaybı, dil itme veya ağızdan nefes alma gibi bazı ağız alışkanlıkları yer alır. Ek olarak, yarık damak veya kraniyofasiyal anormallikler gibi bazı tıbbi durumlar da Çapraşık Dişlerin gelişimine neden olabilir.
Çapraşık Diş, çiğneme ve konuşma güçlüğü, diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskinde artış ve dişlerde düzensiz aşınma gibi çeşitli diş problemlerine yol açabilir. Ek olarak, Çapraşık Diş kişinin özgüvenini ve özgüvenini olumsuz etkileyerek sosyal ve duygusal sorunlara yol açabilir.
Çapraşık Dişlerin Önlenmesi
Genetik ve kişinin kontrolü dışındaki diğer faktörler Çapraşık Dişlerin gelişimine katkıda bulunabilirken, bu durumun gelişmesini engellemeye yardımcı olabilecek belirli alışkanlıklar ve uygulamalar vardır. Bunlar, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanma gibi iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını sürdürmek ve uygun yutmayı ve dil pozisyonunu teşvik etmeyi içerir. Ek olarak, ebeveynler, olası diş problemlerini erkenden tespit etmek ve gidermek için çocuklarının düzenli diş muayenesi yaptırmasını sağlayabilir. Son olarak, diş çürümesine ve diş eti hastalığına katkıda bulunabilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, aynı zamanda iyi bir ağız sağlığının geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Şeffaf Plak Tedavisinin Faydaları
Şeffaf plak tedavisinin faydaları:
- Çıkarılabilir olması tedaviye hızlı bir şekilde ara verme imkanı sağlar. Gün içinde hasta tarafından çıkarılıp takılabilirler.
- Diş teli tedavilerinde yaşanan ağrının nedeni 1 aylık ilerleme için dişlere verilen kuvvettir. Şeffaf plaklar haftalık ilerleme için üretildiğinden dolayı yaratabilecekleri ağrı minimum düzeydedir.
- Takılıp çıkarılabildiği için ağız hijyeni daha kolay sağlanır.
- Konuşurken net olmadığı için kişinin çekinceleri ve tel tedavilerinde sıkıntı yaşaması engellenir.
- Şeffaf olması sayesinde daha estetik bir görünüme sahiptir.
- Normal tel tedavilerinde oluşan yırtıklar ve ağız dokusunda batma hissi oluşmaz.
- Çıkarılabilir plakaların bir diğer avantajı da yemek yerken rahatsızlık vermemesi. Tel tabakalarda yemek yerken yaşanılan sıkıntıların da önüne geçilmektedir.
- Dişlerin hareketinde herhangi bir problem yoktur.
Kaynakça: Boyd, R. L. (2008). Esthetic orthodontic treatment using the invisalign appliance for moderate to complex malocclusions. Journal of dental education, 72(8), 948-967.