Şeffaf Plak Hangi Durumlarda Takılır?

Şeffaf Plak Hangi Durumlarda Takılır?

Pek çok farklı durum şeffaf plakların kullanılmasını gerektirir. Şeffaf plaklar için en tipik uygulamalardan bazıları şunlardır:

  • Çapraşık Dişler

Çenede tüm dişlerin tam olarak oturması için yeterli yer olmadığında, çapraşık dişler gelişir. Bu, çarpık oldukları veya üst üste bindikleri için temizlenmesi zor olan dişlere yol açabilir. Bu, sonunda diş çürümesi ve diş eti hastalığı gibi diş sorunlarına neden olabilir. Genetik, süt dişlerinin erken kaybı ve parmak emme gibi alışkanlıklar da dahil olmak üzere birçok şey çapraşık dişlere neden olabilir.

Şeffaf plaklar, dişleri yavaş yavaş uygun pozisyona getirdikleri için çapraşık dişler için başarılı bir tedavi seçeneğidir. Şeffaf plaklar, dişlere sürekli olarak hafif baskı uygulayarak onları kademeli olarak istenen konuma getirir. Bu, çapraşık dişlere sahip olmanın getirdiği diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi diş sorunlarının gelişme şansını azaltabilir.

Şeffaf plaklar, diş sorunları olasılığını azaltırken dişlerin genel estetiğini de geliştirebilir. Daha düz dişler daha çekici, simetrik bir gülümseme üretebilirken, çapraşık dişler gülümsemenin düzensiz veya pürüzlü görünmesine neden olabilir.

  • Aralıklı Dişler

Aralıklı dişlerin aralarında boşluklar vardır. Genetik, erken süt diş kaybı veya dişlerin boyutu ile çenenin boyutu arasındaki dengesizlik gibi birçok şey buna katkıda bulunabilir. Konuşma, çiğneme ve genel ağız sağlığı sorunları geniş aralıklı dişlerden kaynaklanabilir.

Şeffaf plaklar, dişleri hafifçe birbirine yaklaştırmak için kullanıldığında, geniş aralıklı dişler için başarılı bir tedavi seçeneği olabilir. Bu, boşlukları kapatır ve genel ağız sağlığını geliştirir. Şeffaf plaklar, dişler arasındaki boşlukları kapatarak çiğnemeyi ve konuşmayı geliştirebilir ve diş çürümesi ve diş eti hastalığı gibi diş sorunları riskini azaltabilir.

Farklı tipte geniş aralıklı dişler, şeffaf plak kullanmak için biraz farklı stratejiler gerektirir. Örneğin; bir orta hat diasteması, şeffaf plaklarla kolayca kapatılabilen ön dişler arasındaki boşluktur. Öte yandan, genel aralıklandırma birkaç dişi etkiler ve daha kapsamlı bir tedavi sürecini gerektirebilir.

  • Kapanış Problemleri

Dişler ve çeneler düzgün bir şekilde hizalanmadığında, kapanış problemleri gelişir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra aşırı, yetersiz ve çapraz ısırmayı içerebilir. Diş çürümesi, çene ağrısı ve konuşma sorunları, kapanış problemlerinin yol açabileceği diş problemlerinden sadece birkaçıdır.

Dişleri ve çeneleri kademeli olarak doğru hizaya getirdikleri için şeffaf plaklar, kapanış problemleri için yararlı bir tedavi seçeneği olabilir. Şeffaf plaklar, dişlere ve çenelere sürekli olarak hafif baskı uygulayarak, dişleri ve çeneleri kademeli olarak istenen konuma getirir. Bu, diş aşınması ve çene ağrısı gibi kapanış problemleriyle ilgili diş sorunları olasılığını azaltabilir.

Şeffaf plaklar kullanılırken farklı tipte kapanış problemleri biraz farklı stratejiler gerektirir. Örneğin, üst dişler alt dişlerden çok öne doğru çıkıntı yaptığında aşırı kapanışlar meydana gelir. Üst dişleri kademeli olarak geriye ve alt dişleri ileri doğru hareket ettirmek için şeffaf plaklar kullanılarak aşırı kapanış azaltılabilir. Tersine, alt dişler üst dişlerin önüne çıktığında alt dişler meydana gelir. Alt kapanış, şeffaf plaklar kullanılarak üst dişler öne ve alt dişler geriye doğru hareket ettirilerek düzeltilebilir.

  • Hafif ve Orta Derecede Ortodontik Problemler

Çarpık veya çıkıntılı dişler gibi hafif ila orta dereceli ortodontik sorunlar için şeffaf plaklar başarılı bir tedavi seçeneği olabilir. Bu problemler rahatsız edici olabilir, dişlerinizi fırçalamayı zorlaştırabilir ve kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Bu problemler çözülebilir ve dişleri nazikçe uygun pozisyona getiren şeffaf plakların yardımıyla genel ağız sağlığı iyileştirilebilir.

Genetik, parmak emme veya dil itme gibi alışkanlıklar veya dişlerin boyutu ile çenenin boyutu arasındaki dengesizlik ortodontik sorunların nedenlerinden sadece birkaçıdır. Bu problemler, diğer diş sorunlarının yanı sıra diş çürümesine, diş eti hastalığına ve çene ağrısına neden olabilir.

  • Kozmetik Endişeler

Düzensiz dişler, dişler arasındaki boşluklar veya çarpık dişler gibi kozmetik sorunlar söz konusu olduğunda şeffaf plaklar başarılı bir tedavi seçeneği olabilir. Kendini tanıma ve görünüşünden memnuniyetsizlik bu sorunlardan kaynaklanabilir. Şeffaf plaklar dişleri düzeltmek, boşlukları doldurmak ve bir bütün olarak gülümsemenin görünümünü iyileştirmek için kullanılabilir.

Kozmetik sorunlar, genetik, çocukluktan gelen kötü alışkanlıklar veya diş hasarı gibi birçok şeyden kaynaklanabilir. Bu durumlar sadece diş estetiğini değil aynı zamanda ağzın fonksiyonlarını bozabilir, konuşmayı ve çiğnemeyi bozabilir.

Şeffaf Plak Herkese Uygulanır Mı? 

Şeffaf plaklar, yanlış hizalanmış dişleri düzeltmek için popüler ve etkili bir ortodontik tedavidir. Gençler ve yetişkinler dahil olmak üzere birçok insan için uygundurlar ve çapraşık veya aralıklı dişler ve çapraz kapanış gibi bir dizi diş sorununu ele alabilirler. Ancak, herkesin bu tedavi için iyi bir aday olmadığını belirtmek önemlidir.

Ciddi ortodontik sorunları veya karmaşık ısırma sorunları olan bireyler, diş teli veya ameliyat gibi daha geleneksel ortodontik tedaviler gerektirebilir. Ayrıca dişleri ve çeneleri gelişmekte olan çocuklar bu tür bir tedavi için uygun olmayabilir. Şeffaf plakların sizin için doğru seçim olup olmadığını belirlemek için bir diş hekimine danışmanız önerilir.

Şeffaf Plakların Faydaları Nelerdir?

Şeffaf plaklar, geleneksel ortodontik tedavilere göre çeşitli avantajlar sunar. Her şeyden önce, neredeyse görünmez olmaları, onları diş teli takma konusunda çekingen olanlar için gizli bir seçenek haline getiriyor. Ek olarak, çıkarılabilir olmaları, yemek yemeyi ve temizlemeyi sabit diş tellerine göre çok daha kolay hale getirir. Plaklar dişleri düzgün şekilde fırçalamak ve diş ipi kullanmak için çıkarılabileceğinden, bu aynı zamanda daha iyi ağız hijyeninin korunmasına da yardımcı olabilir. Son olarak, şeffaf plaklar tipik olarak geleneksel diş tellerine göre daha az ofis ziyareti gerektirir. Bu da onları meşgul kişiler için uygun bir seçenek haline getirir.

Genç Hastalarda Invisalign Tedavisinin Avantajları Nedir? Diş Teli İle Arasındaki Farklar Nedir?

Kaynakça: Bowman, S. J. (2017, March). Improving the predictability of clear aligners. In Seminars in orthodontics (Vol. 23, No. 1, pp. 65-75). WB Saunders.

× Whatsapp